Friday, 13 March 2009

SENARIO PERSEMBAHAN PADANG 2009

Petikan dari Kertas-Kerja Pembentangan Dr. Haji Awang Harun


SENARIO:

Seluruh struktur dan kawasan persembahan akan dihias dengan gambaran kesuburan Bumi yang penuh dengan FLORA dan FAUNA, Tanaman Pokok (Dalam Pasu akan diguna sebagai perhiasan memenuhi padang sebagai gambaran tentang kegigihan serta rancaknya kegiatan pertanian.

Ditengah Padang disediakan pentas yang dibuat dari pelantar tersusun (Agak kecil dari dari tahun lepas) sekadar muat untuk jumlah 500 orang. Dan dibelakang pentas (Back Drobe) di dirikan dinding berhias dan berukir dengan gambar atau lukisan kehijauan pokok-pokok buahan serta gambaran tentang aktiviti pertanian.

Rakyat dan Penduduk yang di dalam Khemah dicadangkan agar menyediakan berbagai persembahan yang secara langsung menyokong dan mendokong maksud “BELAIT MAKMUR INDAH DAN HIJAU”.

Galeri Pameran jika masih di-adakan, dicadangkan agar relevan dengan Konsep Persembahan seperti Maniature, Replika serta fotografi yang memperlihatkan aktiviti pertanian yang telah/sedang atau akan disuahakan. Pameran teknologi pertanian serta peralatan-peralatan untuk kegiatan pertanian juga sangat bermanfaat untuk di jadikan bahan pameran.

No comments: